Sida 1 av 1

Aggressiv kattmamma

Postat: sön 06 dec 2020, 12:35
av Visan
Vi har behållit två ungar som nu är 4 mån. Mamma katt har varit underbar med dom hittills men fräser nu och morrar, ibland daskar till dom. Vi ger dom mat i separata skålar, de har separata sovplatser och vi kelar mycket med mamman. Förstår att det är en separationsfråga och rangfråga, men kan vi göra något för att minska stressen för mamman och småkissarna?

Re: Aggressiv kattmamma

Postat: sön 06 dec 2020, 12:44
av ApanAnn
Är mor och barn kastrerade?

Kattungarna börjar bli stora och odrägliga och då kan de behöva en hurring. Kattuppfostran ser lite brutal ut...

Re: Aggressiv kattmamma

Postat: sön 06 dec 2020, 13:15
av Visan
Mamman är kastrerad och ungarna blir det i Jan. De är mycket underdåniga mamman och tar omvägar om henne. Det bland leker de ute alla tre och ibland får någon av ungarna en slick... men för det mesta är det morranden.

Re: Aggressiv kattmamma

Postat: sön 06 dec 2020, 15:06
av Yrhättans
Visan skrev:Mamman är kastrerad och ungarna blir det i Jan. De är mycket underdåniga mamman och tar omvägar om henne. Det bland leker de ute alla tre och ibland får någon av ungarna en slick... men för det mesta är det morranden.


Jag har två kattmammor som fått behålla varsin dotter. Mammorna är nu kastrerade men inte töserna. Det är cirka fem år sedan. Det tog ungefär ett halvår innan de funnit sina roller. I dag kan de leka och busa tillsammans, men ibland får dom en hurril av mammakatt för ohyfsat beteende. Något som kan vara en hjälp är att plugga in Felliway friend, det skapar lite mer lugn.

Re: Aggressiv kattmamma

Postat: sön 06 dec 2020, 15:25
av Visan
Tack för tips- det är mest att avvakta då och se om Feliway hjälper lite.

Re: Aggressiv kattmamma

Postat: sön 06 dec 2020, 15:33
av Yrhättans
Visan skrev:Tack för tips- det är mest att avvakta då och se om Feliway hjälper lite.


Tålamod, det blir bättre

Re: Aggressiv kattmamma

Postat: tor 14 jan 2021, 09:37
av Visan
Hej! Har en fråga angående förändrat beteende hos mamma katt efter kastrering i november. Hon har blivit mycket mindre social och kelig, är ute hela sin vakna tid och morrar kraftigt vid dörren innan hon blir utsläppt- inte riktat mot oss eller de två kattungarna utan mer rakt ut i luften...är det vanligt att honkatter kan förändras så här? Ska vi göra något? Vi har inte testat Feleway ännu.
Det finns alltså 2 ungar kvar av honkön på snart 6 månader som hon har markerat kraftigt mot, så dom vet sin plats och stör henne inte inomhus - utomhus kan de däremot leka och busa ihop.